Întrerupătoare, prize, lămpi
Tipuri de întrerupătoare, prize sau lămpi electrice:
- Montaj/înlocuire orice tip de prize
- Montaj/înlocuire orice corp de iluminat
- Montaj și înlocuire cablaj electric aparent sau îngropat
- Montaj/ înlocuire tablou electric
- Corpuri iluminat exterior cu senzori de mișcare
- Montaj/înlocuire siguranță diferențială pentru protecție
- Extindere circuite electrice suplimentare
Montaj/înlocuire orice tip de prize: Normale, Modulare, Aplicate, Internet, TV
Prizele sunt necesare pentru a putea conecta orice aparat electric, la rețeaua electrică. Cea mai importantă caracteristică electrică a prizelor este tensiunea de alimentare (230Vac în sistemul monofazat) și curentul suportat (uzual în Romania 6A sau 16A).
În funcție de tipul rețelei electrice și de modul de conectare se întalnesc prizele monofazate, conectate la rețeaua monofazată (casnică), 230Vac, 16A sau prize trifazate, conectate la rețeaua industrial trifazată 400Vac.
Prizele se pot clsifica funcție de gradul de protecție în prize cu împământare sau prize fără împământare. Împâmăntarea unui circuit electric reprezintă un mijloc de protecție ce are rol de a diminua pericolul de electrocutare involuntară sau funcționare defectuasă a aparatului electric.
Pentru o bună siguranță este recomandat utilizarea prizelor cu împământare, ele se deosebesc prin cele două lamele ale contactului de împământare dispuse pe lateralul celor doi poli Faza și Null.
Prizele pot fi montate pe perete, folosite în cazul în care instalația electrică este realizată aparent pe perete, în cazul renovarilor când se dorește adăugarea unui circuit electric adițional aparent sau ingropate în tencuială atunci când instalația electrică va fi realizată prin perete până în dozele specifice aparatelor electrice.
În funcție de materialele din care sunt realizate, prizele pot fi din polimeri sau ceramice. Materialul din ceramică este unul tradițional din care sunt confecționate prizele, dar în ultimii 20 de ani, acest material a fost înlocuit pe scară tot mai largă de polimeri rezistenți la foc care asigură o lungă durată de viață pentru aparatele electrice. Prizele din polimeri au în general o adâncime mai mică ceea ce le permite montarea mai ușoară în dozele standard, în care încap doze conductoare cu o lungme mai mare și montarea se poate face mai ușor.
Televizorul reprezintă un rol principal pe care il are; modelele sunt inteligente, smart TV-urile utilizează și internetul, fie prin fir sau wireless; prin urmare, pentru televizor se va avea o priză modulară compusă din: o priză dublă Schuko (unde va intra stecherul televizorului, a doua rămâne liberă, de rezervă), o priză pentru cablul TV și o priză pentru internet.
Vă oferim cele mai bune servicii de intervenții ale instalațiilor electrice, executate de către electricieni autorizați ANRE.
Montaj/înlocuire orice corp de iluminat – neoane/ becuri/ aplice/ bandă LED
Corpurile de iluminat sunt de exterior sau de interior și sunt disponibile într-o gamă variată, adaptată fiecărui tip de iluminat: general, ambiental sau de accent. Se poate alege o soluție de iluminat performantă ce oferă o lumină de calitate, costuri energetice reduse, acordând o atenție deosebită și tipului de montaj.
Corpurile de iluminat de perete sunt disponibile în diverse forme și mărimi, putând fi instalate pe hol, în baie, dar și ca surse de lumină suplimentare în dormitor sau sufragerie.
Corpurile de iluminat personalizează orice locuință iar alegerea lor nu este deloc o sarcină ușoară. Trebuie avute în vedere criterii precum: spațiul căruia îi este destinat, tipul corpului de iluminat și designul dorit. Lumina influențează starea de spirit și poate schimba radical atmosfera dintr-o locuință.
Pentru ca un montaj să fie efectuat corespunzator la corpurilor de iluminat trebuie ales un electrician cu experiență. O lucrare electrică realizată corespunzator, reduce semnificativ posibilitatea de accidente sau de incendiere.
Un electrician autorizat oferă garanție pentru fiecare lucrare executată, având astfel siguranța că intervenția este efectuată cu responsabilitate, cu materiale de calitate, rapidă și eficientă. Electricianul ales corespunzator are cunoștințele, experiența și autorizațiile necesare pentru a evita pericolele pe care le poate crea electricitatea.
Montajul încastrat este folosit pentru plafoanele din panouri modulare, tavane casetate sau metalice, pentru plafoanele false și chiar pentru diverse corpuri de mobilier. Acest tip de montaj este specific corpurilor de iluminat de tip spot. Rolul lor este să accentueze detaliile, printr-o lumină focalizată.
Montajul suspendat implică instalarea corpurilor de iluminat fie prin suspendare de tijă metalică cu care sunt prevazute, fie prin fixarea directă în tavan sau în perete. Aceste sisteme sunt folosite atât pentru iluminarea zonelor de lucru, cât și pentru iluminatul ambiental.
Pendulele sau lămpile suspendate au devenit tot mai utilizate în ultimii ani atât în living cât și în bucătării datorită designului și atmosferei intime pe care o creează.
Vă oferim cele mai bune servicii de intervenții ale instalațiilor electrice, executate de către electricieni autorizați ANRE.
Montaj și înlocuire cablaj electric aparent (pat cablu) sau ingropat (tuburi de protectie)
Cablurile electrice trebuie verificate cu grijă ca mărime și lungime înainte de a fi montate în conducte. Cablurile electrice trase în conducte nepotrivite sau tăiate prea scurt trebuie să fie înlocuite. Cablurile înlocuite din tuburi nu trebuie refolosite, finisarea sau tragerea se va face cu funie de nylor sau alte mijloace omologate. Toate cablurile (conductoarele) electrice trebuie pozate în tuburi îngropate, aparente sau în plinte metalice.
lnstalarea tuburilor îngropate
Înainte de tencuirea pereților se fixează tuburile și accesoriile pe poziție, se pastrează minim 15 mm între marginea tubului și suprafața finisată. Se acoperă toate capetele tuburilor și dozelor cu dopuri sau opritoare adecvate pentru prevenirea pericolului în aplicarea tencuielii. Se vor evita șanțurile în pereții de caramidă executându-se numai cu aprobarea proiectantului. Traseele se fixează pe cât posibil în linie dreaptă și se vor evita îndoiturile unde se poate acumula apă. Se verifică continuitatea împământării înainte de aplicarea tencuielii. Se curăță tuburile de murdarie, umeazala și bravurile înainte de tragerea firelor. Se introduc firele de tragere prin tuburi, prevenind ieșirile potrivite și dozele de tragere pentru a coprespunde grosimii tencuielii. Se folosesc adâncimi de doze după necesități.
Instalarea circuitelor electrice aparente
Se fixează tuburile pe pereți cu brățări galvanizate, coliere, folosindu-se suruburi de alamă sau necorodabile. Brățările se fixează pe pereți sau plansee cu dibluri, distanțate la cel mult 1,2 m. Circuitele electrice se dispun orizontal sau vertical, evitând traseele oblice. Tuburile sunt aseazate ordonat, chiar și deasupra tavernelor false. Coturile se vor susține cu cel putin 2 coliere montate cât mai aproape de cot. Tuburile se vor instala pe cât posibil în linie dreaptă. Trebuie evitate curburile care pot acumula apă. Se prevăd firele de tragere în tuburi.
Vă oferim cele mai bune servicii de intervenții ale instalațiilor electrice, executate de către electricieni autorizați ANRE.
Montaj/inlocuire tablou electric, siguranțe automate
Montajul tablourilor electrice trebuie să fie efectuat doar de către persoane calificate și atestate ANRE, electricieni cu experiență care cunosc normele de protecție și siguranță în lucrul cu tensiuni puternice. Instalarea unui tablou de către persoane neautorizate și fără experiență poate să cauzeze scurtcircuitul intalației sau poate să apare riscul de electrocutare.
Un tablou electric poate avea întrerupatoare automate sau siguranțe electrice fuzibile. Siguranțele automate care se pot monta, pot fi: întrerupatoare automate monopolare, bipolare, tripolare, întrerupatoare automate diferențiale sau cu declanșator de tensiune minimă. Montajul se realizează pe șina și au o fiabilitate ridicată oferind protecție în cazul unui scurt circuit sau a unui consum mai mare. Într-un tablou electric se pot monta sonerii, întreruptoare de scară, întreruptoare cu temporizare, contoare și alte module.
Sigurațele fuzibile sunt prevăzute în interior cu o bandă metalică ce dispune de o rezistență redusă iar scopul este de a se arde în caz de scurtcircuit, având o singură utilizare. În cazul deteriorării, siguranțele fuzibile se înlocuiesc și nu se repară cu liță sau alt gen de fire pentru a evita riscului de electrocutare sau incendiu.
Instalarea unui tablou electric de către un apecialist vă oferă protecție maximă și siguranță pentru cei care vor locui în imobil. În cazul în care dimensionarea întrerupatoarelor automate nu este făcută corect, riscul de incendiu este ridicat.
Vă oferim cele mai bune servicii de intervenții ale instalațiilor electrice, executate de către electricieni autorizați ANRE.
Corpuri iluminat exterior cu senzori de mișcare
Toate corpurile de iluminat exterioare vor fi montate în incinte impermeabilizate cu difuzeri policarbonați pentru protecție la vandalizare, având un grad minim de protecție IP55. Securitatea sistemul de lumini va fi proiectată inaccesibil pentru intruși. Luminatoarele despărțotoare vor avea corpul dintr-un aliaj de aluminiu turnat, difuzeri din policarbonați, garnitura și brațul lampei din porțelan.
Toate corpurile de iluminat trebuie să fie prevăzute cu limpi, în interiorul corpurilor de iluminat trebuie să se folosească cabluri rezistente la minim 70.C sau cabluri PVC mansonate cu materiale rezistente la tempreratură.
Corpurile de iluminat cu carcasă metalică trebuie să fie legate la pământ. Toate balasturile lămpilor fluorescente trebuie să fie cu preincîlzire la start și cu pierderi mici, cu condensator omologat pentru corectarea factorului de putere la cel puțin 0,95, cu operare silentioasă.
Balasturile trebuie să fie garantate de fabricant de cel putin 1 an. Contractantul va răspunde de completarea formalităților de garanție. Starterele vor asigura comutația de aprindere a lămpilor fluorescente. lgniterele vor asigura aprinderea lămpilor cu vapori de sodiu de înaltă presiune.
Vă oferim cele mai bune servicii de intervenții ale instalațiilor electrice, executate de către electricieni autorizați ANRE.
Montaj/ înlocuire siguranță diferențială pentru protecție
Tablourile de distribuție sunt echipate cu întrerupătoare/ separatoare de putere pe circuitele de intrare și cu întrerupătoare automate cu protecție selectivă sau cu siguranțe automate (microîntreruptoare modulare capsulate) pentru alimentare. Circuitele de prize trebuie alimentate din tablouri prin dispozitive cu protecție diferențială. Tablourile de distribuție de JT trebuie să fie închise complet în carcase iar gradul minim de protecție trebui să corespundă unui nivel de protecție (IP) conform riscurilor avute în vedere; acestea vor fi dimensionate pentru o extindere de minim 20 % din echipament și trebuie prevăzute deschideri potrivite pentru corectarea tuburilor de protecție a cablurilor, iar acestea trebuie protejate adecvat prin manșoane împotriva deteriorării la intrarea în tablouri. Intrarea cablurilor prin partea inferioară se efectuează printr-o presetupă din material izolator.
Barele conductoare de curent trebuie să fie din cupru de înaltă conductivitate iar barele principale de curent nu vor avea amperaj inferior separatorului sau întrerupătorului principal.
Conectorul neutru are terminale cu suruburi, egale ca numar și de același calibru ca circuitele de ieșire individuale. Trebuie previzute cu bară de împimintare și cu dubli conexiune la priza de pământ, una directă – prin platbandă sau conductor dedicat iar a doua din conductorul PE sau PEN al cablului de alimentare.
Vă oferim cele mai bune servicii de intervenții ale instalațiilor electrice, executate de către electricieni autorizați ANRE.
Extinderea circuitelor electrice suplimentare
Instalația electrică a unei locuințe sau clădiri reprezintă o utilitate importantă a construcțiilor. În cazul în care materialele sunt de o calitate slabă sau nu au o certificare sunt necesare modificări sau extinderi ale instalațiilor electrice existente.
Dacă sistemul de instalații electrice nu este făcut în standarde corete sau sunt încalcă normativele calității produselor sau echipamentelor care intră în componenta instalațiilor electrice și a calității serviciilor din partea executantului se poate ajunge la multiple defecțiuni: la o instalație electrică funcțională parțial sau la o capacitate mică, poate pune în pericol toți utilizatorii, bunurile din cladire sau cele aflate în vecinatatea acesteia. În această situație se impune verificarea întregii instalații și executarea de modificări sau extinderi la instalațiile electrice existente.
Înlocuirea sau modificarile parțiale ale instalației electrice presupune o lucrare complexă, ce trebuie facută de un specialist și o investiție pe termen lung. Materialele, existente pe piață asigură o durată medie de viață a unei instalații electrice pentru o casă sau un apartament de peste 50 de ani, fără a fi nevoie de intervenții majore, însă necesită o întreținere corespunzătoare.
Vă oferim cele mai bune servicii de intervenții ale instalațiilor electrice, executate de către electricieni autorizați ANRE.